Tuesday, May 10, 2011

Nape bio semok..



     Ngape bio semok,nape bio semok..hahah.nie sebahagian daripada lirik lagu rakyat negeri pahang.nak layan,tgk la video yang kawan (loghat pahang,saye) kongsi nie..


video


amacam best tak?mesti korang ade rase unsur lawak kan?
Alrazi mmg sebenarnye nak popularkan lagu nie,hahha,bukan lagu nie actually,sebenarnye alRazi nak korang taw kewujudan bumi Jerantut,Pahang..

Alrazi dulu duduk Klang,Selangor hampir 16 tahun tapi lepas tu,alRazi terpaksa ikut famili berpindah ke Jerantut (Bumi Khazanah).Nanti alRazi ceter ape lain/bezanye bumi Klang dengan Jerantut.

Korang taw ke Jerantut kat mane?ha,korang tanye la diri korang balik,lagi2 belia yang sme2 umur macam alRazi nie,ingat,kte nie duduk Malaysia,so kne la amik taw kat mane Jerantut nie.sebab Jerantut nie popular taw di kalangan pelancong?tkot la t korang duk jalan2 kat KL tue,ttibe disapa mat2 saleh,tanye korang kat ne Jerantut,tkot korang xtaw,malu kite dowh..nak taw kenapa mat2 salleh nie tanye katne Jerantut?terus la membaca ea.Sebenarnye,alRazi nie jadi culture shock (cewah,macm la culture shock sgt) ble seorang mamat/Budak bandar pindah dari bandar Ke kawasan yang agk kampung(ye kew kampung)..:-p 

Ye lar,16 tahun duduk Klang(Bandar DiRaja),ttibe kene duduk Jerantut(Bandar .......,lu pikir la sendiri)..aduh aii,mcm masuk kandang rimau,mengaum..

ha,gitu harimau nye..hahahh

tapi nak wat camne.duk je la Jerantut nie..


Tadi ade ckp perbezaan antara Jerantut dengan Klang kan,nie nak habaq mai kat hangpa semua :

  1. Jerantut nie kampung sikit la,nak banding dengan Klang (tue dah semestinye)
  2. Jerantut nie banyak panorama menarik,tp Klang kaya dengan asap kenderaan dan bangunan pencakar langit (cakar la gamaknye)
  3. Jerantut nie xsesak dengan kenderaan macam kat Klang.Dulu duduk klang,klaw xdengar siren ambulance,memang xsah.tapi kat Jerantut memang susah la nak dengar.dengar bunyi cengkerik merengek,ngan burung duk bercakap2 dengan kawan2 die ade la..:-p
  4. Jerantut nie terkenal dengan ikan patin nye.almaklum la,berjiran dengan Bandar Temerloh,Bandar Ikan Patin.Amacam unik tak?bandar ikan patin tue,jarang dengar bandar dengan gelaran macam tue.
  5. Jerantut jangan la ckp nak p air terjun,segala kerajaan air terjun ade kat Jerantut nie.
  6. Dan yang pling penting,Jerantut nie bandar mesra alam.memang antara bandar yang dekat dengan alam.nak taw kenapa?    Sebab kat Jerantut nie la duduk nye Our National Park atau lebih dikenali dengan nama Taman Negara.Center of the Malaysia.Mercu alam Malaysia.Sebab tue,pelancong suke datang Jerantut (ha,take note yew)..Jerantut juga dikenali sebagai Bandat Taman Negara.Jadi, klaw orang duk tanye,Taman Negara kat mana,habaq mai kat depa,Jerantut,Pahang la..










ha,tue la..jgn la korang nak melancong sgt lua negara tue,ntah2 korang pun mmg xtaw kewujudan Taman Negara kite.Setakat taw waktu study geografi tyme sekolah dlu,boleh la.try la dtg best!!Ngape bio semok..hahah..ADIOS!!

1,2,3 dan..

     Salam semua..

1,2,3 dan ... menjelma balik rupa2 nye alRazi nie.Maaf la,dah lme xupdate blog nie.Tak taw kenapa alRazi rase malas sangat nak update (almaklum la,buta IT ckit,hahah)..Tp sebenarnya alRazi ade macam masalah pasal blog nie.pertamanye..Xreti nak pelbagaikan blog nie..


  1. dari segi warna,n macam2 lagi la..tapi yang penting sebenarnye 
  2. ade someone yang swuh update..sape tue alRazi???  hahaha..ade la..dekat dihati..ngee..dah2,tukar topik la ea..
  3. ade banyak idea sebenarnye( klaw la ade tech yang boleh bce fikiran kite then trus tulis kan bgus,xyah nak tulis dlm posting lagi)hahahh..ade lak gtue..
  4. gua ade internet kat umah,tp slow la bro..tue yang xupdate2 tue..

tapi,pas nie rase nak update blog nie selalu,ye la buat blog tapi xupdate buat pe kan..

ape2 pun,just tunggu jew update dari alRazi,banyak xtvt2 yang nak wat nie,adios..nak solat Isyak arr..azan dah tue..ape la..ALL IS WELL!!